Historie

Holland Datacenters is gevestigd in een voormalig atoombunker van de NAVO. De Nederlandse Staat bouwde deze bunker in 1955 voor 500 miljoen gulden als Provinciaal Militair Commando, een toevluchtsoord voor hooggeplaatste overheidsfunctionarissen. Het was de tijd van de Koude Oorlog en een aanval met atoomwapens werd als een reëel toekomstscenario gezien. 

Vlotbunker

In de oorlog is Kloetinge behoorlijk plat gebombardeerd, zowel door de Duitsers als de Canadezen. Alle puin is na de oorlog op een hoop gegooid en daar is de atoombunker opgezet. Die ligt dan ook twee meter boven maximaal zeewaterpeil. Mocht er opnieuw een overstroming zijn in Zeeland, zoals in 1953, dan is de bunker daar tegen bestand. De bunker is bovendien gebouwd als een ‘enorme woonboot die niet gefundeerd is’, een vlotbunker. Als het grondwater stijgt, gaat de bunker ook omhoog. Soms merken mensen in de bunker dat die ietsjes in beweging is.

 

Commandocentrum

In het hart van Holland Datacenters hebben we onze presentatie & conferentie ruimte. Dit is een voormalig commandocentrum welke intact is gebleven. Hier werd vanaf begin jaren ’60 de besturing van de ‘niet bestaande’ kruisraketten in Nederland ondergebracht. Wat er nog van over is, is de metershoge en -brede wandmonitor, bestaande uit 24 beeldschermen, en de voormalige controlroom.